PostHeaderIcon Het verslag van zomerkamp 2013

Na bijgekomen te zijn van een erg leuk zomerkamp,  is het tijd geworden om verslag uit te brengen wat wij al die dagen hebben gedaan in en rondom de Nieukoopseplassen.

Maandag 19 augustus
Voor de leiding begon het zomerkamp al een dag eerder. Daarom werd er op maandagochtend vroeg verzameld op Oosterland.  Ook de Wildevaart en de Bootsmannen waren aanwezig om te helpen met inpakken van de kampspullen en het besturen van de vletten richting Rotterdam. Toen iedereen zijn koffie had opgedronken kon er worden begonnen aan het inpakken van de boten. De leiding probeerde de brandgans zo vol mogelijk te krijgen, de Wildevaart en bootsmannen zorgde dat vletjes gevuld waren. Hierna konden de dektenten over de vletjes en kon de sleep worden gevormd. Zo rond een uur of twee werd er dan ook vol goede moed vertrokken richting de Voornse sluis. Hier namen wij afscheid van het vertrouwde Brielse meer  en voeren de drukbevaren Oude maas op. De leiding hield zich druk bezig met manoeuvreren tussen het drukke scheepsverkeer  terwijl de verkenners konden zien hoe de nieuwe Botlek brug werd gebouwd. Natuurlijk was dit niet het enige wat er te zien viel. Zo passeerden wij de verschillende petroleumhavens de Eemhaven en natuurlijk de Euromast. Na wat buiswater om de oren konden wij hartje Rotterdam genieten van een heerlijke  pasta en werd er vroeg naar bed gegaan want de volgende dag zou de wekker weer  vroeg aflopen.

groepsfoto kano

Dinsdag 20 augustus
Dit was de eerste officiële kampdag en werd er rond de klok van tien uur verzameld bij de Coolhaven in Rotterdam. Hiervandaan vertrok de sleep met alle kampleden naar de kamplocatie. Door het mooie weer kon er heerlijk van de zon worden genoten. Terwijl een deel van de leiding bezig was met het besturen van de brandgans kon er achter op de vletjes worden begonnen aan de voorraad snoep welke mee was genomen van thuis. Een enkeling genoot van zijn meegenomen lunchpakketje. Om twee uur passeerde wij de sluis bij leidschendam. Waar even pauze gehouden kon worden. Zo konden de jongens even rond lopen in het dorpje en een kijkje nemen in de supermarkt. Na deze stop werd er koers gezet richting leiden, dit was voor kortduur want de brandgans had wat pech. Zo moest er noodgedwongen een duik worden genomen in de Vliet. Om op deze manier de koelwater inlaat te ontstoppen. Hierna kon weer prima verder worden gevaren. Bij leiden werd de afslag naar de Oude Rijn genomen waar de volgende  verrassing op ons stond te wachten. Daar werd aan een brug gewerkt waardoor de doorvaart werd gehinderd. Het was in middels al etenstijd en de boten werden dan ook aangelegd voor de avondmaaltijd.  Nadat er genoten was broodjes hamburger met alles er op en er aan werd de doorgang geopend. En konden wij naar Zwammerdam varen waar wij hebben overnacht

Woensdag 21 augustus
Na de overnachting in Zwammerdam kon er verder worden gevaren naar het kampterrein. Het laatste stukje wat gevaren moest worden, was niet meer dan brede sloot. Halverwege deze sloot moest er nog een sluisje  worden gepasseerd waar maar plaats was voor twee vletjes. Dus moest er even gewacht worden voor we met ze alle verder konden. Na deze sluis moest nog een klein stukje gevaren worden over het plassen gebied tot het kampterrein. Na aankomst konden de boten worden uitgeladen en de tenten worden opgezet.  Nadat het volledige kampement op zijn plek stond konden de verkenners het gebied per vlet gaan verkennen. Ondertussen kon de leiding de nodige boodschappen doen voor het avondeten. Na het eten was er nog tijd voor een avondspel en al snel was het bedtijd.

Donderdag 22 augustus
Eigenlijk was het de bedoeling om deze dag te gaan kanoën, toen wij aankwamen bij de kano verhuur betrok het een beetje.  Uiteindelijk zijn wij deze dag niet gaan kanoën. Maar vertrokken wij met de vletten richting het dorpje Nieuwkoop.  Waar de snoepvoorraad van de verkenners kon worden aangevuld en de leiding kon het nodige avond eten inslaan. Na  het bezoek aan de supermarkt was er voor iedereen nog een lekker ijsje. Waarna koers kon worden gezet richting het kampterrein. Waar even geluierd kon worden.  Na het bereiden en genieten van het avond eten had de Wildevaart nog een aantal spellen bedacht welke enthousiast gespeeld werden. Na deze inspanning konden de verkenners plaats nemen in de leiding tent waar een quizmaster klaar stond met verschillende vragen en opdrachten.  Tijdens deze quiz werd gestreden voor de eerste plaats. Na de nek aan nek race was het alweer toch wat te laat bedtijd geworden.

Vrijdag 23 augustus
Op vrijdag zijn wij met de gehele groep gaan kanoën over de plassen en slootjes van de Nieuwkoopse plassen. De verkenners moesten zelf naar het kano verhuurbedrijf zeilen waar de duo’s voor het kanoën werden gevormd. Daarna kon worden begonnen aan de tocht.  Erik en Robert hadden een mooie route uitgekozen door het gebied. Zo begonnen we met het peddelen door de wat  brede slootjes en wat kleine plassen. Uiteindelijk belanden wij in niet meer dan een greppel. Waar we toch wel waren ingesloten door het riet.  Of dit per ongeluk was of dat Robert en Erik deze route bewust hadden gekozen zal altijd de vraag blijven. Maar om weer op de goede route te komen moesten de nodige hindernissen worden genomen. Helaas moest Bas dit bekopen met een nat pak. Uiteindelijk was hij niet enige die nat terug kwam ook Jan, Frank en Tom kwamen nat en vies terug. Na inleveren van de kano’s kon er worden gezwommen om de nodige modder weg te spoelen. Hierna werd er gezeild op de Noorderplas en kon er rond de klok van zes uur worden begonnen aan het eten. Na het eten was het tijd voor een zogenaamde badmutsen race waarbij er zo snel mogelijk moest worden gezwommen om zo de badmuts als eerst op de haring te krijgen. Hierna was er nog even tijd om bij de leiding in de tent te zitten.

Zaterdag 24 augustus
Zoals altijd is er tijdens het zomerkamp de gelegenheid voor de ouders om een bezoek te brengen aan het kampterrein. Zodat de ouders kunnen zien waar hun kinderen slapen, hoe hun keuken er uit ziet en of de tent een beetje opgeruimd is. Traditie getrouw komt ook Neptunus langs om nieuwe leden en leden die overstappen van speltak te dopen. Dit keer kwam Neptunus alleen langs voor Frank. Dit was namelijk zijn eerste zomerkamp bij de Wilde vaart.  Ondanks dat de Neptunes erg zijn best had gedaan viel de doop bij Frank niet erg zwaar. Zo moest er een aantal ballonnen kapot worden geslagen met daar in een aantal opdrachten en moest er gezwommen worden. Waarna er een heerlijke maaltijd voor hem stond te wachten.  De maaltijd bestond uit een heerlijk gepocheerd ei. Helaas viel de kennis van Neptunes op gebied van gastronomie wat tegen en was de hulp van Jan nodig om een gepocheerd ei te bereiden. Uiteindelijk heeft frank genoten van zijn maaltijd en is hij een echte Wilde vaarder geworden. Daarna bestond er voor de ouders de gelegenheid om met de verkenners een rondje te varen. En kon er worden genoten van pannenkoeken.  En al snel was het tijd geworden voor de ouders om weer huiswaarts te keren. Nadat de ouders weer aan de over kant waren afgezet vertrok de hele groep naar de supermarkt om boodschappen te doen. Nadat iedereen klaar was bij de supermarkt begon het helaas te regenen.  Daardoor moest er geschuild worden onder de luifel. Waar gelijk gekookt kon worden. Na het eten was iedereen al snel in de bakstent en zo kwam deze dag vroeg ten einde.

Zondag 25 augustus
Na een regenachtige nacht stond de wekker vandaag een uurtje later, het was immers zondagmorgen. Na een heerlijk zondag ochtend ontbijt konden de vletten klaar worden gemaakt voor een tocht. Deze tocht ging vanaf het kampterrein richting het riviertje de Meij. De leiding zette met de motorvlet een route uit door het gebied en zo volgde de drie vletjes  zeilend, roeiend, wrikkend en jagend door het polderlandschap. Na ongeveer 20 kleine bruggetjes verder was het tijd voor de lunch. De leiding had een mooi plekje in een weiland gevonden waar knakworst kon worden opgewarmd. En zo kon iedereen bij aankomst van een broodje knakworst en wat te drinken genieten. Na dat iedereen was voorzien vertrok de leiding weer om de nieuwe lintjes uit te zetten. Na het volgen van de Meije kwamen wij uiteindelijk op een kanaal uit waardoor wij weer de noordelijke plas bereikte. Vanaf hier kon gelukkig weer gezeild worden. Om bij het kampterrein terug te komen was het nog een heel stuk. Gelukkig stond er een lekker windje. Helaas vonden de verkenners het leuker om te zwemmen op het meer. En kwamen daardoor later aan bij het kampterrein dan gepland.  De leiding had voor de verkenners het eten al opgezet dus bij terugkomst kon er direct worden aangeschoven. Na het eten werd er nog gedoucht bij een jachthaven in de buurt. En zo kon iedereen fris zijn bed in.

Maandag 26 augustus
Deze morgen kon er  ‘s morgens op de Zuiderplas worden gezeild. Er was deze ochtend eindelijk een lekker windje. Ondertussen kon de leiding de nodige brandstof inslaan voor de terugreis. Na de lunch konden de jongens voor de laatste keer een bezoek brengen aan het dorp om daar een voorraad snoep en drinken in te slaan voor de terugreis. Bij terugkomst werd het zogenaamde “wie ben ik??? watergevecht spel gehouden. Waarbij je de tegenstander moest beschieten met een waterpistool om achter zijn personage te komen. Hierna werd er voor de laatste keer zelf eten  gekookt en moesten alle kookspullen netjes worden opgeruimd.  Hierna was er nog een spel en was het bedtijd.

Dinsdag 27 augustus
Op deze dag werd begonnen aan de terugreis richting Oosterland. Dus er moest het nodige worden opgeruimd. Zo moesten alle tenten netjes en schoon worden ingepakt. De kookluifel kon worden ingepakt. En nadat alles weer in de juiste zak of kist zat moest dit allemaal aan boord worden getild. Nadat dit was gedaan kon de dektent weer over de vletjes worden getrokken. Na het laatste rondje over het kamp terrein voer de brandgans weg met de vletjes achter zich aan. Ook nu was er weer een stremming voor de bouw van een  nieuwe brug. Zo kon er net als bij de heenreis voor de stremming worden gegeten. Na de maaltijd werd koers gezet richting Leidschendam waar de overnachting plaats vond in de vletjes.

Woensdag 28 augustus
 Na een overnachting op de vleten werd de motor van de Brandgans weer vroeg gestart. Er moest immers op tijd in Rotterdam worden gearriveerd.  Daar zouden de ouders staan te wachten om de verkenners op te halen. De reis naar Rotterdam verliep zonder problemen en zo kon er op tijd worden aangelegd in Rotterdam. Voor veel verkenners was dit het einde van het zomerkamp. Een klein aantal voer nog mee om de vletjes over de Nieuwe waterweg te sturen en om te helpen met uitpakken van de kampspullen. Zoals altijd is het hopen dat de Voornse sluis op tijd wordt gehaald. Dit jaar was dit geen probleem en waren wij weer op tijd op bekend vaarwater. Na het aanmeren bij het clubgebouw stond de patat voor ons klaar en kon er heerlijk worden gegeten. Toen iedereen zijn bord leeg had, was het tijd om de boten leeg te halen en op te ruimen. Toe de vletten leeg waren en de tenten in het gebouw uithingen. Was het tijd om aar huis te gaan. Om daar terug te kunnen kijken op weer een bijzonder leuk kamp!

 

 

Geen reactie mogelijkheid