PostHeaderIcon Helder zicht vanuit de stuurhut dankzij Vetus/Marex.

Nadat de sleper van de waterscouts van Scouting Geysendorffer dit voorjaar op een scheepswerf uit het water is gehaald en al het benodigde groot onderhoud gedaan is, is inmiddels ook de nieuwe gesponsorde scheepsbeglazing geplaatst van de firma Vetus/Marex. De huidige ramen waren bij de bouw van de boot in 1983 geplaatst en na ruim 30 jaar waren deze ramen nodig aan vervanging toe. Het zicht vanuit de stuurhut was zeer beperkt omdat de ramen door de jaren heen zeer dof waren geworden en vele krassen had verzameld. Ook de rubberen afdichting tussen de kozijnen en het staal van de stuurhut waren uitgedroogd met lekkages van regenwater als gevolg.

Omdat er van de bestaande ramen standaard geen vervangingsmaterialen meer beschikbaar was, zou de reparatie hiervan erg kostbaar worden. Gelukkig bleek de firma Vetus/Marex bereid om ons project te ondersteunen. De firma kon zich vinden in de doelstellingen van onze scoutinggroep, waarbij wij de jeugd met behulp van het scoutingspel kennis laten maken met de verschillende vormen van watersport. Tot onze blijdschap bood het bedrijf Marex/Vetus dan ook aan om volledig nieuwe scheepsramen te sponsoren. Niet alleen de materiaalkosten heeft het bedrijf voor haar rekening genomen, ook het inmeten van de nieuwe ramen is door Marex/Vetus verzorgd.

Ramen brandgans 1

Enkele maanden geleden, toen de Brandgans op de scheepswerf lag, kwam de installatiemonteur van Vetus/Marex Raamsystemen aan boord om de benodigde ramen in te meten. Hierna zijn de maten doorgegeven aan de fabrikant waar de ramen op maat gemaakt zijn. Enkele weken geleden zijn de ramen netjes verpakt afgeleverd op ons postadres. Doordat het systeem zo ontwikkeld is dat deze erg eenvoudig te installeren is, zijn de ramen door de (bege)leiding van de waterscouts zelf geplaatst in de stuurhut. De ramen paste zoals verwacht ook precies waardoor de installatie dan ook voorspoedig verlopen is.

Nu de ramen in de stuurhut zitten is het verschil tussen de oude en de nieuwe ramen pas echt goed merkbaar. De ramen zien er fantastisch uit en zijn zowel aan de binnen- als aan de buitenkant prachtig afgewerkt. Natuurlijk is het zicht vanuit de stuurhut sterk verbeterd, wat de veiligheid aan boord zeker ten goede zal komen. Ook zijn de ramen gemaakt van dik gelaagd glas, wat de kans op verwondingen bij een eventuele glasbreuk uitsluit en de nieuwe ramen ook voor de nodige geluidsreductie, hoewel de nieuwe motor al aanzienlijk stiller is dan de oude.
Net als van de rest van de vernieuwde materialen zullen de waterscouts ook weer jarenlang van deze scheepsbeglazing kunnen genieten. Bedankt Vetus/Marex!!!
Onderstaand zijn enkele foto’s te zien van nieuwe ramen.

20150530_162248

20150606_160723