PostHeaderIcon Zeeverkenners derde en wildevaart eerste tijdens de 12 uurs zeilrace

In de nacht van vrijdag 12 juni op zaterdag 13 juni, is weer twaalf uur lang gestreden door zo veel mogelijk rondjes te varen. Dit evenement jaarlijks gehouden op ons scoutingterrein Oosterland kenmerkt zich door de afwezigheid van wind gedurende deze wedstrijd. Ook dit jaar was dat, naast het gebrek aan slaap weer één van de kenmerken. Het gebrek aan wind zorgde ervoor dat de start van de race een grote invloed had op de rest van de wedstrijd. Daarom hadden de verkenners en wildevaart de vletten op tijd langs de kant gelegd om zo de beste start positie te bemachtigen. Na het klinken van het startschot om 22:00 werden alle vletten zo snel mogelijk van de kant afgeduwd en moest naar de boei worden gewrikt waar het zeil gehesen kon  worden.
IMG_2145

De wildevaart had voordeel van hun bovenwindse koers waardoor de minder goede start goed kon worden gemaakt. De verkenners hadden met de start een goede uitgangspositie verkregen en moesten deze nu proberen vast te houden. Met de weinige wind en ook nog de meekijkende ouders vanuit de Brandgans  was dit een hele opgave.

IMG_2160 (1)  IMG_2159
Het wedstrijdveld van boven, voor en na het startschot.

Al snel nam de windkracht zo veel af dat het varen meer op dobberen begon te lijken. Al de bemanning van de Geysendorffers bleef ook in deze windloze periode scherp en wisten zo nog beter in het wedstrijdveld te komen liggen. Rond een uur of vier begon de wind weer aan te trekken en werd het weer een echte wedstrijd.

Zowel de wildevaart en de verkenners beschikte deze nacht over voldoende concentratie, uithoudingsvermogen, motivatie, techniek en tactiek met als resultaat dat de bak van de 1434 de derde prijs voor zeeverkenners in ontvangst mocht nemen van de admiraal. Ook de wildevaart mocht naar de vlaggenmast komen en kan trots zijn op hun eerste plek! Een prestatie om trots op te zijn! En misschien is jullie leiding dat ook wel een beetje…

IMG_2158
Een mooie prijs na een een lange wedstrijd!

Bekijk ook onderstaande video, van de zeilwedstrijd gezien vanuit de lucht: