De welpen van scouting G.J.Geysendorffergroep is bedoeld voor jongens en meisjes van 7 t/m 11 jaar oud. De opkomsten van de Welpen zijn iedere zaterdag middag van 13:45 uur t/m 16:00 uur in ons clubhuis aan het Grenspad 4 in de duinen van Oostvoorne.

Installatie
Een jongen of meisje die welp wilt worden noemt men een nieuweling. Hij leert de wetten van de horde, de belofte, de groet en de horderoep. Tijdens deze eerste opkomsten proeft de nieuweling aan de geheimen van de jungle en maakt hij kennis met de inwoners daarvan. De inwoners van de Jungle staan klaar om hem te helpen op zijn pad (de leiding zoals Mang de Teamleider en Raksha, Baloe, Kaa, chil, Hatie, Thuu en Baghera ). Wanneer hij de belofte aflegt wordt hij geïnstalleerd en daarmee een volwaardig lid van de groep.
Je kunt na installatie insignes gaan halen, die krijg je voor bepaalde vaardigheden. Wat de eisen zijn voor een bepaald insigne staat in het insigneboek. Bovendien kun je als je goed je best doet gids of helper worden (leiders van het nest).

De wet en belofte
Als de nieuweling het de eerste paar opkomsten naar zijn zin heeft, gaan we over tot het installeren. Het kale uniform wordt nu verder aangekleed en daarmee wordt de welp opgenomen in de horde. Hiervoor moet hij onderstaande wet en belofte uit het hoofd op kunnen zeggen.

De wet van de welpenhorde:
De welp volgt de oude wolf, de welp is moedig en houdt vol.

De belofte:
ik beloof mijn best te doen, een goede welp te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen!

Het uniform
Naar de opkomst draag je je scoutfit. Dat bestaat uit een overhemd met insignes, een pet, een das. Daaronder een spijkerbroek of scoutingbroek, geen trainingsbroek of camouflagebroek. Draag goede schoenen, geen laarzen.
De installatie-tekens krijg je wanneer je geïnstalleerd wordt, net als de das, het naambandje en het groepslogo en installatie teken scouting nederland. Voor het blouse en de pet zorg je zelf. Neem even contact met de leiding op voor je naar de scoutshop gaat. Soms hebben we namelijk nog iets liggen.

Openen en sluiten van de opkomst
Alle welpen pakken elkaars hand en maken een kring. Akela roept “HORDE”, de welpen laten nu elkaars hand los. Akela vraagt dan eerst de totem (dit is een wolvenkop met een aantal herinneringen eraan). De dienstdoende gids brengt saluut aan Akela en brengt te totem. Wanneer de gids weer terug op zijn plek is brengt hij opnieuw saluut aan Akela. Akela roept nu “VLAG”, de gids en helper brengen saluut en hijsen de vlag, ondertussen roept Akela “BRENG SALUUT” waarop alle welpen saluut brengen totdat het commando “SALUUT AF” gegeven wordt.

De gids en helper gaan terug naar hun plek en brengen saluut aan Akela. Akela roept nu “HORDE”, waarop alle welpen door de hurken gaan en zeggen: “Akela-wij-doen-ons-best”. De gids zegt wanneer iedereen weer staat: “IK DJIP-DJIP-DJIP-DJIP”, de welpen heffen nu hun rechter been op en slaan hierop met hun hand terwijl zij zeggen: “WIJ DJOP-DJOP-DJOP-WOEF”. Hierna doet de dienstdoende gids een stap naar voren en brengt met beide handen saluut, hij spreekt de wet van de welpenhorde uit.

Overvliegen
Welpen zijn kinderen in de leeftijd van 7 t/m 11 jaar. Vanaf je 11e jaar is het dan ook tijd geworden om over te vliegen naar de volgende scouting speltak, de zeeverkenners.  Als je overvliegt hoef je nog niet de blauwe blouse van de waterscouts te hebben, dat is pas nodig als je bij de zeeverkenners geïnstalleerd wordt. De zeeverkennersleiding zal je ouders/verzorgers informeren wanneer dat is.

De Totem
Elke welpenhorde heeft een totem. De totem is eigenlijk een soort “geschiedenisboek” van de horde. Van alle kampen, speciale opkomsten, sportwedstrijden en andere activiteiten hangt er een herinnering aan de totem. Kijk er maar eens een keer goed naar, sommige zijn al heel oud. De totem zelf is ook heel erg oud. Wanneer je de totem vastpakt, doe je dat met je linkerhand zodat je met je rechterhand saluut kunt brengen. Het is daarom ook gebruikelijk dat scouts elkaar een linkerhand geven. Baden Powell heeft dat gebruik lang geleden ingevoerd. Hij heeft het overgenomen van een indianenhorde, welke met hun rechterhand hun wapens hanteerden.