Wanneer de zeeverkenners ongeveer 16 jaar zijn geworden vliegen ze over naar de Wilde Vaart. Bij het overvliegen worden enkele opdrachten op en rond het water uitgevoerd, slagen ze in deze opdrachten dan worden ze verwelkomt bij de Wilde Vaart.

De opkomsten van de Wilde Vaart zijn normaliter van 12.00 tot 16.00 uur bij ons clubgebouw.  In onderling overleg met de Wilde Vaart begeleiding wordt de opkomst soms verplaatst of op een andere locatie georganiseerd. In enkele gevallen wordt er ook een beroep gedaan op de Wilde Vaart ter ondersteuning van lokale evenementen, of bij grote activiteiten voor de zeeverkenners waardoor van de opkomsttijden afgeweken wordt.

De Wilde Vaart is een vrij zelfstandige speltak, de leden bedenken zelf wat ze gaan doen tijdens opkomsten. Lekker het water op met de lelievlet, of toch gewoon een potje voetbal, of  even zwemmen er is veel mogelijk… Leiding hebben ze niet meer nodig, wel is er nog begeleiding die de Wilde Vaarders helpt met het organiseren van de grotere activiteiten zoals kampen of voor wat extra hulp bij het bedenken van leuke activiteiten.

Ook voor deze speltak worden er wedstrijden georganiseerd tegen leeftijdsgenoten van andere groepen. Zo doen ook de Wilde Vaarders mee aan de jaarlijkse 12-uurs zeilrace in juni en aan de Roei, Zeil en Wrikwedstrijden in september. Vaak wordt er in het voorjaar nog een kort weekendkamp georganiseerd speciaal voor deze speltak op en rond het Brielse Meer.  Tijdens dit weekend wordt er vaak naast de standaard scouting-activiteiten ook een leuke ’’speciale’’ activiteit gedaan zoals lazergamen, bowlen of paintballen.
De Walibi Fundays zijn voor de Wilde Vaarders ook een jaarlijks terugkerend kamp. Gedurende 1 weekend van het jaar is het attractiepark en de bijhorende camping in Biddinghuizen door Scouting Nederland afgehuurd. Ook veel oudere speltakken van andere groepen gaan hier naartoe, erg gezellig dus. Daarnaast gaat ook de Wilde Vaart mee op zomerkamp met de zeeverkenners.

Van de Wilde Vaart wordt verwacht dat ze zelf het jaarlijkse onderhoud aan hun eigen lelievlet (zeilnummer 813 “de Pluvier’’) voor hun rekening nemen. Ook deze vlet gaat eind November uit het water totdat deze in het voorjaar weer terug in de haven komt te liggen.

Wanneer een Wilde Vaarder 19 jaar is geworden, is het tijd geworden om over te vliegen naar de Loodsen om zijn scouting-carriere te vervolgen. Hoewel de meeste Wilde Vaarders overgevlogen zijn van de zeeverkenners, ook nieuwe leden kunnen zich natuurlijk aansluiten bij de Wilde Vaart.

Mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben, of meer willen weten over de Wilde Vaart dan kunt u altijd even contact opnemen met de Wildevaartbegeleiding: wv@gjg-waterscouts.nl