De zeeverkennersgroep van de Geysendorffers is de grootste afdeling van de waterscouts. Vanaf ongeveer 10 jaar kunnen nieuwe leden zich aansluiten bij de zeeverkennerstak, ook komt het geregeld voor dat oudere welpen overkomen naar deze speltak.
De zeeverkenners hebben vrijwel iedere zaterdag van 10.45 tot 15.00 uur opkomst. Vaak is dit bij ons clubgebouw, maar enkele keren per jaar gebeurt dit vanaf andere locaties. Ook in de vakanties is deze speltak gewoon actief op (bijna) alle zaterdagen.
Het jaar is bij de zeeverkenners (net als bij de andere waterscouts) verdeeld in 2 seizoenen namelijk het:

Vaarseizoen:
Natuurlijk zijn ook de zeeverkenners dit seizoen veel op het water te vinden. Een groot deel van onze lelievletten wordt gebruikt door de zeeverkenners. Met deze lelievletten kunnen ze zeilen, roeien en wrikken op het Brielse Meer. Tijdens het vaarseizoen leren de zeeverkenners ook om zelfstandig te zeilen, het halen van officiele vaardiploma’s behoord dan ook tot de mogelijkheden.
In de warmere zomermaanden wordt er ook vaak gezwommen in het Brielse meer.
Daarnaast doen we ook nog allerlei activiteiten zonder onze lelievletten bijvoorbeeld: trefbal, voetbal, vlaggenroof, hockey, pionieren, speurtochten lopen, vlotten bouwen enz enz..

Tijdens het vaarseizoen worden er ook vele kampen en wedstrijden georganiseerd zo organiseren we jaarlijks circa 3 weekendkampen zelfstandig of in wedstrijd verband met andere scoutinggroepen. Wedstrijden zijn niet alleen op het water met andere zeeverkenners, maar ook op het “droge” met land, water en luchtscouts.

Daarnaast wordt er in juni traditiegetrouw een 12-uurs Zeilrace gehouden, waterscouts uit de hele regio slaan een nachtje over. Want de boot welke de meeste rondjes aflegt tussen 22.00 en 10.00 wint de race…
Het hoogtepunt voor de meeste van onze leden is het zomerkamp. Dan vertrekken we met onze sleepvlet met daarachter de lelievletten naar een kamplocatie ergens in Nederland. De afgelopen jaren hebben we al in Aalsmeer, Nieuwkoop, Roermond, Zevenaar, Leiden en Bleiswijk gekampeerd.

Winterseizoen:
Eind november gaan de lelievletten uit het water en worden deze onderhouden door de zeeverkenners uiteraard met de nodige hulp van de leiding. De riemen(peddels), masten, vlonders en ander houtwerk van de vletten worden dan opgeschuurd en voorzien van een nieuw laagje lak. De stalen vletten worden ontdaan van roest en deels geheel kaal gekrabt en krijgen dan diverse nieuwe lagen verf.
Natuurlijk zijn we niet wekenlang alleen maar bezig om onze vloot te onderhouden.
De zeeverkenners krijgen ook het theoretische deel van de vaardiploma’s uitgelegd en leren allerlei knopen. En natuurlijk is er ook genoeg tijd voor een spelletje! Verder vieren we gezamelijk Sinterklaas en/of kerst en gaan we een dagje weg naar bv een zwembad of een andere leuke bezienswaardigheid.

Eind februari glimmen de vletten weer in de groepkleuren (groen met een gele rand) en kunnen ze weer ter water. Het vaarseizoen kan weer beginnen!

Hoewel het winterseizoen ook heel gezellig is, echte zeeverkenners willen natuurlijk het liefst gewoon varen. De Geysendorffers hebben dan ook vrijwel het allerlangste vaarseizoen van alle waterscoutinggroepen.

Wanneer een zeeverkenner 16 jaar is, is het tijd geworden om over te vliegen naar de Wilde Vaart om zijn scouting-carriere te vervolgen. Lijkt het je ook leuk om zeeverkenner te worden bij de Geysendorffers, dat kan ! Meer informatie is te vinden bij Word lid!

Mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben, of meer willen weten over de zeeverkenners dan kunt u altijd even contact opnemen met de zeeverkennersleiding: zeeverkenners@scoutingwestvoorne.nl