Welkom op de website van Scouting G.J.Geysendorffergroep. Wij zijn een actieve scoutinggroep die vrijwel elke zaterdag gezellige opkomsten organiseert voor onze leden, variërend van 6 tot 23 jaar oud. Om scouting uitdagend en leuk te houden voor iedereen zijn er voor verschillende leeftijdscatagorieën verschillende speltakken. De Geysendorffergroep heeft de volgende speltakken:

Leden van onze jongste speltakken verzamelen elke zaterdagmiddag bij ons clubgebouw aan het Grenspad in Oostvoorne. Door de mooie ligging midden in het duingebied is deze lokatie zeer geschikt voor de activiteiten van de welpen. De oudere speltakken zijn waterscouts, ook voor deze leden wordt vrijwel elke zaterdag een opkomst georganiseerd. Omdat de waterscouts veel varen staat het clubgebouw op het Zeeverkennerscentrum Oosterland, direct gelegen aan het Brielse Meer (tussen Oostvoorne en Brielle in).

De Geysendorffergroep is met nog ruim 1100 andere groepen aangesloten bij Scouting Nederland.

Veelzijdig:
Voor onze leden organiseren we allerlei verschillende verschillende soorten activiteiten. Zo worden er allerlei soorten spellen gedaan, maar ook sporten als bijvoorbeeld voetbal, hockey of volleybal worden regelmatig beoefend. Natuurlijk hoort het bouwen van vlotten, pionieren, maken van kampvuren en het lopen van speurtochten ook bij scouting. Natuurlijk gaan we hierbij wel met onze tijd mee, het “ouderwetse” kompas wordt regelmatig ingewisseld voor modern GPS apparatuur. De waterscouts zijn naast deze activiteiten, ook regelmatig op het water te vinden. Hier zijn onze leden dan aan het roeien, zeilen en wrikken met onze lelievletten op het hiervoor erg geschikte Brielse Meer en bij mooi weer wordt hier ook vaak in gezwommen.

Speciale opkomsten, wedstrijden en kampen:
Naast onze normale opkomsten organiseren wij gedurende het hele jaar allerlei speciale opkomsten. Zo worden de feestdagen gevierd met gezellige opkomsten, bezoeken we jaarlijks een zwembad, museum of pretpark en komen de speltakken regelmatig bij elkaar op bezoek. Daarnaast werkt de Geysendorffergroep ook samen met andere scoutinggroepen uit de regio, om  zo diverse leuke gezamelijke activiteiten te kunnen organiseren voor een grotere groep scouts.
Ook gaan onze leden regelmatig op kamp. De jongere leden van de welpenspeltak blijft hierbij meestal in de buurt van hun eigen clubgebouw, voor een weekendje plezier. Het clubgebouw en de directe omgeving wordt hierbij geheel omgetoverd in het thema van het kamp. Een cowboystad, een piratenboot, een heksenhut of ….. ieder jaar zorgt het bedachte thema voor speciale afwijkende activiteiten gedurende het kamp. Voor de oudere speltakken (waterscouts) worden er jaarlijks minstens 3 weekendkampen, een nachtelijke zeilrace en een zomerkamp georganiseerd. Dit laatste is toch wel het hoogtepunt van het jaar voor de meeste waterscouts. Tijdens de zomervakantie wordt er dan in een trektocht met onze sleepboot met daarachter de lelievletten naar een ander scouting kampeerterrein in Nederland gevaren. Hier worden dan de tenten opgebouwd en vanaf het kampterrein worden er dan ruim een week lang allerlei leuke dingen gedaan.

Leuk maar ook leerzaam:
Plezier staat bij ons voorop maar Scouting is ook leerzaam en goed voor de ontwikkeling. Onderlinge samenwerking wordt gestimuleerd en speelt een belangrijke rol tijdens onze opkomsten. Bij de welpen en zeeverkenners vormen groepjes kinderen een “nest” of een “bak”. Met elkaar heeft dit groepje van 5 a 6 leden  al vrij veel ervaring en kennis in het scoutingspel en worden onze leden steeds zelfstandig en nemen hun eigen beslissingen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Zo helpt Scouting kinderen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid. Goede zorg voor de natuur en respect voor de medemens speelt ook een belangrijke rol.

Bij de jongere leden van de welpen is er nog intensieve begeleiding noodzakelijk van de leiding gedurende de opkomsten. De zeeverkenners zijn al iets zelfstandiger, natuurlijk is ook hier nog wel actieve leiding aanwezig die de scouts op de goede weg helpt, aanstuurt en eventuele problemen op lost. De leiding van onze speltakken  bestaat grotendeels uit allemaal leden die in het verleden ook jeugdlid  zijn geweest en beschikt dus over de nodige kennis en ervaring (en diploma’s) om de speltakken veilig en op een leuke manier te kunnen leiden.

Vaardiploma’s:
De waterscout moeten natuurlijk kunnen varen, bij de Geysendorffersgroep kunnen leden dan ook diverse diploma’s halen. Onze scoutinggroep is door de Commissie Watersport Opleidingen(CWO) erkend als officiële zeilschool. De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de Hiswa. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Als zeeverkenner kan je het CWO zeilen kielboot 1,2 en 3 diploma halen. Oudere leden kunnen daarnaast ook een diploma halen met roeien en het varen met een buitenboordmotor. Doordat wij werken met CWO diploma’s hebben de behaalde diploma`s niet alleen binnen scouting waarde, maar worden deze in heel Nederland herkend en erkend.

Lelievletten:
De waterscouts varen met lelievletten dit zijn boten die speciaal zijn ontworpen voor scoutinggroepen, zo zijn ze erg veilig(ze kunnen niet zinken of omslaan), ze kunnen tegen een stootje en zijn ze makkelijk te onderhouden. Daarnaast kan er niet alleen mee gezeild worden maar ook roeien en wrikken behoord tot de mogelijkheden.
Benieuwd welke vaartuigen wij allemaal hebben, bekijk onze vloot!